کشیدن دندان
اما گاهی پوسیدگی دندان و بیماری لثه ممکن است کار را به جایی بکشاند که دیگر نگهداری از دندان جایز نباشد. در چنین شرایطی دندانپزشک راه آخر یعنی کشیدن دندان را به نگه داشتن و ترمیم آن ترجیح می دهد. کشیدن دندان در واقع به خارج کردن دندان از استخوان فک و حفره لثه می گویند. کشیدن دندان معمولا توسط دندانپزشک عمومی، جراح دهان و دندان یا متخصص لثه انجام می شود. چیزی که در این مقاله می خوانید توضیحات کاملی درباره این فرآیند نسبتا رایج دندانپزشکی و پاسخ به تمام سوالات احتمالی است.
دلایل کشیدن دندان چیست؟
کشیدن دندان یکی از آخرین درمان های دندانپزشکی است و زمانی انجام می شود که نتوانیم دندان آسیب دیده را با درمان ریشه، ترمیم و سایر روش های دیگر احیا کنیم. ما تا زمانی که بتوانیم با این روش ها دندان را نجات دهیم به هیچ وجه اجازه نخواهیم داد دندان کشیده شود زیرا هیچ چیزی حتی بهترین پروتزها نیز نمی توانند دقیقا مانند دندان طبیعی خودمان باشند. معمولا در شرایط زیر ضرورت پیدا می کند و راهی بجز انجام آن وجود ندارد:
- عفونت شدید دندان که به هیچ عنوانی قابل ترمیم نیست.
- دندان اضافهای که مانع از درآمدن دندانهای دیگر شده است.
- دندان شیری که به موقع نیفتاده و مانع از درآمدن دندانهای دائمی شده است.
- پوسیدگی دندان در حدی شدید باشد که کشیدن آن بهترین راه درمان باشد.
- شلوغی به هم فشردگی و نامرتبی دندانها
- گاهی درمان ارتودنسی نیاز به کشیدن دندان دارد.
- وجود دندان نهفته مانند دندان عقل که ممکن است دردسر ساز باشد.
- بیماری های لثه ای که دندان را لق کرده و دچار آسیب کرده است.
قبل از کشیدن دندان چه اقداماتی انجام می شود؟
ابتدا دندانپزشک درباره نحوه خارج کردن دندان با شما صحبت میکند و درباره روشهای احتمالی، عوارض و نحوه مراقبت های بعد از کشیدن دندان صحبت خواهد کرد. قبل از این کار نیز دندانپزشک سوالاتی را از بیمار می پرسد که شامل موارد زیر می شود:
- سن
- داروهایی که مصرف می کنید.
- شرایط، بیماری و مسائل پزشکی قبلی
- هرگونه آلرژی به غذا، دارو یا داروی بی حسی و موضعی
سپس دندانپزشک وضعیت حفره دهان و دندان آسیب دیده را بررسی می کند. همچنین تصاویری که توسط اشعه ایکس از دندان آسیب دیده و ساختارهای مجاور آن تهیه شده است را بررسی می کند.
انواع روشهای کشیدن دندان
به طور کلی، امروزه ۳ روش کلی برای انجام چنین درمانی وجود دارد:
۱) کشیدن ساده
در این روش، دندانپزشک از ابزارهای سنتی برای کشیدن دندان استفاده میکند. در واقع، دندان هایی که شرایط عادی داشته و به صورت نهفته باقی نمانده باشند با استفاده از این روش کشیده می شوند. این روش، رایج ترین گزینه برای خارج کردن دندان از داخل دهان است.
معمولا در ابتدا دندانپزشک به کمک ابزاری به نام الواتور دندان را شل کرده و اتصالات آن را قطع میکند. در ادامه، با استفاده از یک فورسپس، دندان را گرفته و با حرکات رفت و برگشت آن را از داخل استخوان فک خارج میکند.
۲) روش جراحی
زمانی که دندان به صورت نهفته یا در یک موقعیت خاص قرار داشته باشد، دندانپزشک مجبور است از روش جراحی استفاده کند. در این روش، بافت لثه کنار زده شده و با دید و دسترسی بهتر، کشیدن دندان انجام میشود.
به عنوان مثال، درصورتیکه دندان عقل نهفته باقی مانده باشد، مطمئنا دسترسی کافی برای کشیدن آن به روش عادی وجود ندارد. در این شرایط با زدن فلپ، به راحتی آن را خارج میکنند.
۳) کشیدن دندان با لیزر
شاید جدیدترین تکنیکی که برای خارجکردن دندان استفاده میشود، به کارگیری تکنولوژی لیزر است. با استفاده از لیزر میتوان قطع اتصالات دندان به استخوان را بدون نیاز به ابزارهای سنتی انجام داد. همچنین، با به کارگیری چنین تکنولوژی، باکتریهای باقیمانده در سوکت استخوانی از بین خواهد رفت.
مراحل کشیدن دندان
کشیدن دندان طی مراحل انجام میشود که در زیر به آنها اشاره کردهایم:
- در مرحله اول، دندانپزشک تصویر رادیوگرافی را بررسی کرده تا موقعیت دندان را ارزیابی کند. معمولا برای این کار از تصاویر OPG استفاده می شود.
- در ادامه، بسته به موقعیت دندان، از روش درست تزریق بیحسی استفاده خواهد شد.
- با بیحس شدن دندان و بافت نرم اطراف آن، دندانپزشک بسته به روش انتخابی، از ابزارهای مربوط مثل الواتور برای قطع اتصالات پریودنتال دندان و استخوان کمک میگیرد.
- بعد از اینکه دندان به خوبی شل شد، میتوان با کمک فورسپس به راحتی آن را خارج کرد. دقت داشته باشید، در روشهای دیگر مثل جراحی ممکن است از سایر ابزارها مثل فرز برای چند تیکهکردن دندان استفاده شود.
- در نهایت گاز استریل روی لثه قرار میگیرد و از بیمار خواسته میشود به مدت یک ساعت آن را نگه دارد تا خونریزی تمام شود.
گزینه های جایگزین برای دندان کشیده شده
به دنبال کشیدن دندان، چندین روش برای جبران از دست دادن دندان و بازگرداندن زیبایی به لبخند شما وجود دارد. در اینجا این گزینه ها را به شما معرفی می کنیم:
۱) ایمپلنت های دندانی
ایمپلنت ها، که از تیتانیوم ساخته شده و در فک قرار می گیرند، به عنوان ریشه های مصنوعی عمل کرده و با استخوان فک ادغام می شوند. پس از ادغام، تاجی متناسب با دندان های طبیعی بر روی آن نصب می شود. ایمپلنت دندان استحکام و ظاهر طبیعی دارند و به حفظ ساختار فک کمک می کنند. اما نیاز به جراحی دارند و ممکن است چندین ماه طول بکشد تا فرآیند کامل شود.
۲) بریج ها و دندان های مصنوعی
بریج دندان، که شامل یک یا چند دندان مصنوعی هستند، به دندان های طبیعی یا ایمپلنت های مجاور متصل می شوند و ثابت هستند. دندان های مصنوعی می توانند به صورت متحرک باشند و به عنوان جایگزینی برای چندین دندان از دست رفته عمل کنند. این روش ها نسبت به ایمپلنت ها سریع تر هستند، اما ممکن است با گذشت زمان نیاز به تعمیر یا تنظیم مجدد داشته باشند.
۳) فلیپر دندانی
فلیپرها، که نوعی پروتز موقت هستند، برای پر کردن فضای خالی دندان های کشیده شده تا زمان نصب جایگزین دائمی مانند ایمپلنت یا بریج استفاده می شوند. این پروتزها، که اغلب برای دندان های جلویی به کار می روند، از پایه اکریلیکی ساخته شده و با رنگ و شکل دندان های طبیعی شما مطابقت دارند و یک راه حل موقت و زیبا ارائه می دهند.
مزایای کشیدن دندان
کشیدن دندان علیرغم اینکه آخرین راه پیشنهادی است، میتواند مزایای زیر را به همراه داشته باشد:
- کاهش درد بیمار
- جلوگیری از پیشرفت عفونت در دهان
- کمک به رسیدن به اهداف درمان ارتودنسی
- جلوگیری از واردشدن آسیب به سایر دندانها
- این درمان معمولا زمان زیادی نیاز نخواهد داشت.
عوارض کشیدن دندان
در حالی که کشیدن دندان به طور کلی یک روش ایمن و روتین است، برخی از عوارض احتمالی وجود دارد که ممکن است رخ دهد، از جمله:
- حفره خشک: این اتفاق زمانی رخ می دهد که لخته خونی که در محل کشیده شده ایجاد می شود، قبل از بهبود زخم از بین می رود یا حل می شود. می تواند باعث درد، بوی بد دهان و عفونت شود.
- آسیب عصبی: اگر روش کشیدن دندان شامل برداشتن دندان نزدیک به عصب باشد، می تواند منجر به آسیب عصبی شود که می تواند باعث بی حسی، سوزن سوزن شدن یا از دست دادن حس در زبان، لب ها یا چانه شود.
- عفونت: اگر باکتری وارد محل استخراج شده و باعث دندان درد، درد، تورم و سایر علائم شود، عفونت ممکن است رخ دهد.
- خونریزی: در حالی که مقداری خونریزی پس از کشیدن دندان طبیعی است، اگر لخته خون تشکیل نشود یا از جای خود خارج شود، خونریزی بیش از حد ممکن است رخ دهد.
اگر پس از کشیدن دندان هر یک از این عوارض یا علائم غیرعادی دیگری را تجربه کردید، بلافاصله با دندانپزشک یا جراح دهان خود تماس بگیرید.
مراقبتهای بعد از کشیدن دندان
بعد از کشیدن دندان، برای کاهش عوارض ناشی از آن به نکات زیر توجه کنید:
- در ۲۴ ساعت اول توصیه بر این است که استراحت کافی داشته باشید.
- هنگام خواب بهتر است سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید.
- حتما گاز استریل را بهمدت ۱ ساعت روی لثه نگه دارید.
- توصیه بر این است که در ساعات اول بعد از کشیدن، از غذاهای گرم استفاده نکنید.
- به هیچ عنوان از نی برای نوشیدن استفاده نکنید.
- سیگار و مصرف الکل آثار بسیار بدی در بهبودی بافت لثه بعد از کشیدن دندان خواهد گذاشت. به همین دلیل، از آنها پرهیز کنید..
- آب دهان را به هیچ عنوان تف نکنید؛ چرا که با این کار، لخته دوباره برداشته شده و خونریزی شروع میشود.
- سعی کنید در روز اول، از سرما درمانی برای کاهش تورم و التهاب استفاده کنید.
- شستوشوی دهان با آب نمک برای کاهش احتمال عفونت توصیه میشود.
هزینه کشیدن دندان
بسته به موارد و فاکتورهای زیر هزینه کشیدن دندان متغییر است:
- نوع دندان (شیری یا دائمی)
- موقعیت دندان (قدامی یا خلفی)
- شیوه خارج کردن دندان (معمولی یا جراحی)
- تخصص دندانپزشک (عمومی، جراح)
- محل زندگی
تعرفه (ریال) |
شرح |
عنوان |
15000000 |
کشیدن دندان قدامی |
کشیدن دندان (متخصص) |
20000000 |
کشیدن دندان خلفی | |
8000000 |
کشیدن دندان قدامی | کشیدن دندان (عمومی) |
10000000 |
کشیدن دندان خلفی |
قیمت ها حدودی است برای اطلاع دقیق از قیمت و مشاوره بهتر است با ما تماس بگیرید
02126766491
کلام آخر
کشیدن دندان یک روش دندانپزشکی رایج و اغلب ضروری است که می تواند به کاهش انواع مشکلات دندانی از جمله پوسیدگی دندان، بیماری لثه، ازدحام بیش از حد، دندان های نهفته و دندان عقل کمک کند. با درک دلایل کشیدن، انواع مختلف کشیدن، و آنچه در طول و بعد از عمل باید انتظار داشت، می توانید خود را برای یک بهبودی موفق آماده کنید. به یاد داشته باشید که دستورالعمل های دندانپزشک یا جراح دهان خود را برای مراقبت مناسب پس از عمل دنبال کنید و در صورت مشاهده هر گونه عارضه یا علائم غیرعادی بلافاصله با آنها تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱) آیا کشیدن دندان شیری با دندان های دیگر تفاوت دارد؟
خیر تفاوتی در این خصوص وجود ندارد و هر دو به یک شکل کشیده می شوند. در صورتی که خارج کردن دندان شیری حتی آسان تر از دندان های دائمی است.
۲) چطور ترس از کشیدن دندان را مدیریت کنیم؟
برخی از افراد از پروسه های دندانپزشکی مانند خارج کردن دندان از دهان که کمتر از چند دقیقه انجام می شوند نیز هراس دارند. به این افراد توصیه می شود قبل از مراجعه به کلینیک داروی مسکن بدون نسخه مصرف کنند. در مطب و پیش از تزریق بیحسی نیز داروی آرام بخش به آن ها داده می شود. بنابراین آن ها هیچ دردی ندارند و سطح استرسشان نیز کاهش می یابد.
۳) کشیدن دندان چقدر طول می کشد؟
این یک فرآیند بسیار ساده است که معمولا بین 5 تا 10 دقیقه و بعضا کمتر انجام داده می شود. ابتدا دندان و لثه بی حس شده و بعد از چند دقیقه که بی حسی اثرش را گذاشت، دندان را خارج می کنند. البته در روش جراحی بسته به موقعیت دندان (شکسته، نهفته و نیمه نهفته بود در استخوان یا لثه) مدت زمان جراحی دندان متفاوت است و ممکن است به 20 دقیقه و حتی بیشتر نیز کشیده شود.
۴) روش بند آوردن خونریزی بعد از کشیدن دندان چیست؟
برای بند آوردن خونریزی بعد از کشیدن دندان رعایت توصیه های دندانپزشک کافیست. شما باید داروها را به موقع مصرف کنید، از برداشتن گاز اجتناب کنید، تا چند ساعت با طرفی که دندان خارج شده غذا نخورید، از نی برای نوشیدن استفاده نکنید و …
۵) کدام دندانپزشک برای کشیدن دندان بهتر است؟
به طور معمول، جراحان فک و صورت گزینه بهتری برای کشیدن دندان هستند. چرا که تجربه بالایی در کشیدن و جراحی آن دارند. همچنین در صورت نیاز به جراحی، به خوبی میتوانند آن را انجام دهند.
کلینیک دندانپزشکی لیا با بهترین متخصصین و با استفاده از مواد اولیه باکیفیت بهترین خدمات را برای شما مراجعه کننده عزیز ارائه می دهند و برای مشاوره می توانید با شماره ثابت 02126766491 تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید