آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان می شود؟
یکی از محبوبترین خدمات دندان پزشکی، کامپوزیت دندان است. در این روش بسیاری از مشکلات ظاهری دندان رفع می شود و فرد میتواند لبخند زیبایی پس از استفاده از کامپوزیت داشته باشد. از آنجایی که کامپوزیت مادهای خمیری است که روی دندان را میپوشاند، بسیاری از افراد نگران پوسیدگی دندان در زیر آن هستند. ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که آیا خود کامپوزیت میتواند باعث پوسیدگی شود؟ اگر دندان در زیر کامپوزیت پوسیده شود، چه باید کرد؟ در این مقاله قصد داریم به این سؤالات پاسخ دهیم و امکان پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت را بررسی کنیم.
کامپوزیت چیست؟
در روش کامپوزیت از مادهای خمیری برای پوشاندن دندانها استفاده میشود. دندان پزشک خمیر را روی دندانها قرار میدهد. سپس آن را شکل میدهد. پس از آن با نوری مخصوص آن را سفت و سخت میکند. کامپوزیت مزایای زیادی دارد و با استفاده از آن میتوان بسیاری از مشکلات ظاهری دندان از جمله ترک خوردگی، شکستگی جزئی، ظاهر نامتقارن و رنگ تیره را برطرف کرد. پیش از هر کاری دندان پزشک باید به خوبی دندان شما را معاینه کند؛ و هر گونه مشکلی را برطرف کند.
تمامی پوسیدگیها باید شناسایی شوند. اگر مشکل لثه وجود دارد، باید درمان شود. پوسیدگیها برداشته شوند و دندان ترمیم شود. در صورت عدم درمان مشکلات دندان، امکان کامپوزیت وجود ندارد. در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد یا مشکلات رفع شوند و امکان کامپوزیت کردن دندان وجود داشته باشد، پزشک دندانها و دهان را با ماده مخصوص شست و شو میدهد. دندانها باید کاملاً ایزوله و خشک شده باشند. پس از آن، دندان پزشک مواد را لایهلایه روی دندانها قرار میدهد.
آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان میشود؟
خود کامپوزیت هیچ مشکلی برای دندانها ایجاد نمیکند. این روش حتی کمی به مقاومت دندانها میافزاید و به سلامت دندانها کمک میکند. در نتیجه این ماده و این فرایند باعث پوسیدگی نمیشود. در واقع کامپوزیت مزایایی دارد که آن را به گزینه مفیدی برای مقاوم کردن دندانها تبدیل میکند. کامپوزیت از موادی ساخته شده است که کاملاً با دهان و دندان انسانها سازگار هستند. کامپوزیت میتواند برای مدت زیادی در دهان فرد باقی بماند و هیچ مشکلی را ایجاد نکند. حتی از مواد کامپوزیت برای پر کردن دندان نیز استفاده میشود و چندین دهه است که این کار انجام میشود و هیچ مشکلی برای دندانها ایجاد نمیشود. در نتیجه، این ماده از پوسیدگی هم حتی جلوگیری میکند؛ زیرا همانند روکشی روی دندانها قرار میگیرد.
نکته مهم دیگر این است که برای نصب کامپوزیت نیازی نیست که مینای دندان تراشیده شود. به عنوان مثال، برای نصب لمینت مینای دندان را میتراشند. مینای دندان لایهای بسیار محکم است که از بخش داخلی دندان حفاظت میکند. در نتیجه دندان بیشتر در معرض آسیب قرار میگیرد. در حالی که در کامپوزیت چنین نیست و ساختار دندان شما آسیبی نمیبیند. با وجود این مسائل برخی از افراد پس از انجام این کار دچار پوسیدگی میشوند و برایشان این سؤال پیش میآید که چرا این پوسیدگی ایجاد شده است؟ در ادامه به دلایلی که موجب ایجاد پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت میشود، میپردازیم.
دلایل پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت
با وجود این که کامپوزیت موجب بروز پوسیدگی دندان نمیشود، برخی از افراد پس از انجام این کار دچار مشکل میشوند و برخی از دندانهای آنان میپوسد. مهمترین نکتهای که باید به آن اشاره کنیم این است که فرقی ندارد شما چه چیزی روی دندان خود قرار دهید، در هر صورت اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنید، امکان خرابی دندانها وجود دارد. هیچ روکش و لایهای نمیتواند جلوی خرابی دندانها را در صورت عدم رعایت بهداشت بگیرد. پس اولین پوسیدگی دندانها پس از کامپوزیت را میتوان عدم رعایت بهداشت دهان و دندان اعلام کرد.
۱) عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
حفظ بهداشت دهان و دندان، استفاده از نخ دندان، دهانشویه و زدن مسواک حداقل 2 بار در روز، به سالم ماندن دندانها در زیر کامپوزیت کمک فراوانی مینماید. عدم استفاده درست از مسواک احتمال تجمع باکتری را زیاد کرده و خطر پوسیدگی را افزایش میدهد. بهطور طبیعی دندانها در زیر کامپوزیت از استحکام و مقاومت طبیعی برخوردار هستند و تغییر رنگ نمیدهند. اگر به مراقبت اصولی و صحیح از دندانها را مانند قبل ادامه دهید، مطمئن باشید دندانهای شما بعد از نصب کامپوزیت دچار پوسیدگی نمیشوند.
به نکات مهم و دستورالعملهای دندانپزشک بعد از انجام کامپوزیت دقت نمایید. همچنین مراجعه مرتب و دورهای به مطب دندانپزشک را فراموش نکنید، این مراجعات به شما کمک مینماید تا هرگونه مشکل بهوجود آمده سریعاً تشخیص داده و برطرف گردد. رعایت نکاتی ساده پس از انجام این روش درمانی علاوهبر بالا بردن طول عمر کامپوزیت به سالم ماندن دندانهای شما در زیر آن کمک فراوانی میکند.
۲) تجمع پلاک اطراف لثه و کامپوزیت
ذرات ریز غذا، پلاک و جرم به راحتی در اطراف کامپوزیت تجمع پیدا میکنند و سبب تکثیر باکتریها و در نهایت پوسیدگی دندانها میشوند. مصرف مواد غذایی اسیدی یا سیگار میتواند در مدت کوتاهی سبب گسترش پوسیدگی شود و شرایط را برای بیمار حساس نماید. متأسفانه با عدم توجه بیمار و گسترش پوسیدگی ممکن است دندان نیاز به عصب کشی یا روت کانال داشته باشد. اگر بیمار جهت درمان دندان پوسیده دیر اقدام نماید، شاید دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان و استفاده از ایمپلنت به جای دندان از دست رفته باشد.
بنابراین نگهداری از دندانها پس از نصب کامپوزیت باید مانند گذشته انجام گیرد، چراکه هرگونه بیتوجهی و عدم مراقبت سبب ایجاد پوسیدگی دندان خواهد بود. به دلیل وجود کامپوزیت روی دندانها پوسیدگی، ایجاد حفره یا لک قابل مشاهده نیستند، لذا هرگونه حساسیت دندانها به مواد غذایی و نوشیدنیهای سرد یا گرم، درد دندان را جدی بگیرید و برای بررسی بیشتر به دندانپزشک مراجعه نمایید.
۳) عدم ترمیم دندانها پیش از کامپوزیت
دندان پزشک پیش از کامپوزیت کردن دندانها آنان را به خوبی معاینه میکند. اگر این معاینه به خوبی انجام نشود و دندان پزشک مهارت کافی را در این زمینه نداشته باشد، ممکن است کامپوزیت را روی دندان آسیب دیده قرار دهد. همین امر باعث میشود تا پوسیدگی زیر مواد گسترش پیدا کند و به تدریج دندان خراب شود. پس انتخاب دندان پزشکی ماهر در این زمینه بسیار مهم است. مطمئن شوید که دندانهای شما پیش از کامپوزیت به خوبی چک میشوند.
۴) عدم ترمیم کامپوزیت های ترک خورده
کامپوزیت به اندازه لمینت قوی و محکم نیست. در نتیجه در برابر ضربه و فشار ممکن است ترک بردارد یا حتی بشکند. در این زمینه باید مراقبت باشید تا غذاهای سفت و سخت نخورید و با دندان خود چیزی را باز نکنید یا نشکنید. حتی دندان قروچه نیز میتواند باعث ساییدگی دندان شود. اگر پس از کامپوزیت متوجه ترکخوردگی یا پریدگی شدید، حتماً به دندان پزشک مراجعه کنید؛ زیرا ترک باید فوراً ترمیم شود. در غیر این صورت باکتریها در این بخش تجمع پیدا میکنند و ممکن است موجب پوسیدگی بخش زیرین یعنی دندانهای شما شوند.
۵) عدم مهارت دندان پزشک در قرار دادن صحیح مواد کامپوزیت
در این مورد نیز مهارت دندان پزشک بسیار اهمیت دارد. اگر دندانها به درستی کامپوزیت نشوند، حفره و ترکی در کامپوزیت وجود داشته باشد و اگر از مواد باکیفیت استفاده نشود، امکان دارد که دندانها پس از این کار پوسیده شوند. در انتخاب دندان پزشک خود دقت کنید.
۶) آلرژی نسبت به کامپوزیت یا چسب آن
کامپوزیت از موادی ساخته شده است که برای بدن انسان مضر نباشد. این مواد به جنس دندان انسانها نزدیک هستند و برای همین استفاده از آنها در دهان خطرناک نیست. با این حال افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، ممکن است به این ماده یا چسب آن واکنش آلرژی نشان دهند. ممکن است لثهها متورم شوند و فرد احساس خارش کند و التهاب و قرمزی مشاهده شود. البته نکتهای که باید به آن اشاره کنیم این است که مقداری قرمزی و تورم در ابتدای کار طبیعی است و به مرور رفع میشود.
به هر حال در حین انجام این کار به دندانها و لثهها کمی فشار وارد میشود؛ اما در مواردی نادر ممکن است این تورم باقی بماند و فرد به برخی مواد درون کامپوزیت واکنش آلرژیک نشان دهد. در برخی موارد فشار وارد شده به لثهها در صورت ادامه دار شدن و عدم مراجعه به دندان پزشک به دندانها سرایت میکند و ممکن است باعث خرابی دندانها شود.
نکات جلوگیری از پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت
دندانهای کامپوزیت شده استحکام بالایی دارند و اگر نکات مراقبتی را انجام دهیم هیچگاه دچار پوسیدگی نمیشوند. نکات مراقبتی ساده اما تاثیرگذار برای جلوگیری از پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت عبارتاند از:
- حداقل روزی دو بار مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. رعایت این نکته به حذف مواد غذایی بین دندانها کمک میکند.
- استفاده از مسواک با پرز نرم همراه با خمیردندان مناسب
- بعد از خوردن خوراکی و نوشیدنیهای حاوی رنگدانه مانند چای، قهوه و… حتماً مسواک بزنید.
- مصرف مواد غذایی سفت مانند آجیل، خشکبار، آبنبات و… منجر به ساییدگی و پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت میشود.
- مراجعه به دندانپزشک بهصورت روتین جهت چکاب دندانهای کامپوزیت شده فراموش نشود.
- درصورتیکه متوجه تغییر رنگ کامپوزیت شدید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
- در هنگام انجام ورزشهای رزمی حتماً از نایت گارد و محافظ دندان استفاده کنید.
- نکته مراقبتی مهم جهت جلوگیری از خرابی دندان بعد از کامپوزیت، محدود کردن مصرف سیگار است. مصرف سیگار و محصولات حاوی تنباکو به دلیل کاهش بزاقهای دهان منجر به پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه میشود.
چه افرادی کاندیدای مناسب کامپوزیت نیستند؟
بسیاری از مشکلاتی که پس از انجام کامپوزیت برای دندانهای بیمار به وجود میآید نشان میدهد که همه افراد کاندیدای مناسب این روش درمانی نیستند. بهطور کلی افرادی که دارای دندانهای نامرتب و کج باشند و با مشکلات زیر روبهرو هستند نمیتوانند دندانهای خود را کامپوزیت نمایند.
- دچار بیماریهای دهان و دندان باشند.
- از بیماریهای لثه رنج ببرد.
- دندانهایی داشته باشد که ساختار کلی آنها از بین رفته باشد.
- دندانهای خیلی پرشده و ضعیف داشته باشند، این دندانها آنقدر استحکام ندارند تا پس از انجام کامپوزیت عملکرد مؤثری داشته باشند.
- افرادی که دچار دندان قروچه باشند. این دسته افراد به دلیل ازدست دادن مینای دندانها نمیتوانند کامپوزیت کنند.
- افرادی که به هر دلیلی به بهداشت دهان و دندان خود بیاهمیت هستند.
- افرادی که دخانیات مصرف میکنند و نمیتونند آن را کنار بگذارند.
آیا امکان برداشتن کامپوزیت وجود دارد؟
اگر به هر دلیلی دندانهای فرد با داشتن روکش کامپوزیت دچار پوسیدگی شود یا کامپوزیت دچار ترک و شکستگی گردد، جای هیچ نگرانی نیست. دندانپزشک میتواند این مشکلات را برطرف نماید. جهت درمان دندانی که با این مشکلات روبرو شده است، دندانپزشک باید روکش کامپوزیت را از دهان بیمار خارج نماید. برداشتن این روکش با تبحر دندانپزشک رابطه مستقیم دارد، اگر دندانپزشک بدون تراشیدن دندان موفق به برداشتن کامپوزیت شود، طبیعتاً آسیبی به دندان نمیرسد. در این شرایط به راحتی روکش از روی دندان حذف میشود و مشکلات به وجود آمده برای دندان به حداقل ممکن میرسد.
اما اگر برداشتن کامپوزیت با تراشیدن مینای دندان همراه باشد، در این حالت دندان بدون روکش، مستعد مشکلاتی مانند پوسیدگی خواهد بود. طبیعتاً در این شرایط پس از حل مشکل دندان باید جهت جلوگیری از آسیبهای بیشتر سریعتر روی دندان کامپوزیت نصب گردد. بهطور کلی دندانپزشک به چهار روش میتواند کامپوزیت را از روی دندان حذف نماید، این روشها عبارتند از:
- دریل کاربید
- دیسکهای پولیش سنبادهای
- میکرو اچر
- ایر ابریژن (هوای ساینده)
برداشتن کامپوزیت را چه متخصصی انجام میدهد؟
متخصص عمومی دندانپزشکی و متخصص دندانپزشکی زیبایی هر دو میتوانند مراحل نصب و اجرای کامپوزیت را انجام دهند. اما بیمار برای برداشتن روکش کامپوزیت دندانهای خود باید به متخصص دندانپزشکی زیبایی مراجعه نمایید. این متخصص درمورد روشهای درمانی مختلف آموزشهای لازم را دیده و در هرکدام از آنها به تبحر رسیده است.
نکتهای که متخصص باید در برداشتن کامپوزیت به روش ایر ابریژن به آن توجه داشته باشد این است که برای محافظت چشمان فرد در برابر ذرات کامپوزیت و جلوگیری از آسیب باید از او بخواهد تا از عینک محافظ استفاده کند. گاهی نیز برای محافظت از چشمها از قرار دادن یک ورقه پلاستیکی در اطراف دندان استفاده میکند. بنابراین برداشتن کامپوزیت روشی ایمن محسوب میگردد به شرط آنکه متخصص نکات ایمنی را رعایت نماید. در اغلب مواقع دندانپزشک با ساکشن کردن مواد تراشیده شده تا حد زیادی از پخش شدن آنها در دهان و ورود آنها به ریه و مجرای تنفسی جلوگیری میکند.
هزینه برداشتن کامپوزیت چقدر است؟
روش مورد استفاده جهت برداشتن کامپوزیت در تعیین میزان هزینه نهایی این اقدام درمانی مؤثر است. معمولاً بیمههای درمانی، درمانهای زیبایی مانند کامپوزیت را پوشش نمیدهند، در نتیجه جهت برداشت آن نیز بیمه هزینهای تقبل نمیکند. بیمار جهت اطلاع از هزینه هرکدام از روشهای برداشتن کامپوزیت میتواند با دندانپزشک خود مشورت نماید. از زمانی که احساس کردید کامپوزیت دندانتان باید برداشته شود تا مراجعه به متخصص برای جلوگیری از عفونت دندانها، چند نکته مهم را باید رعایت نمایید:
- حداقل روزی 2 بار محلول آبنمک قرقره نمایید.
- بعد از هر وعده غذایی کامپوزیت آسیبدیده را مسواک بزنید تا از تجمع ذرات غذا در اطراف آن جلوگیری نمایید.
- به کامپوزیت آسیبدیده یا دندانی که در زیر کامپوزیت دچار پوسیدگی شده است فشار وارد نکنید تا دچار مشکلات عمیقتر و شدیدتر نشوید.
کلام آخر
آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان میشود؟ امروزه کامپوزیت به عنوان یکی از متداولترین روشهای زیباتر کردن دندانها محسوب میشود که طرفداران زیادی نیز پیدا کرده است. این روش درمانی کاملاً بیخطر و غیر تهاجمی بوده و به هیچ عنوان سبب پوسیدگی دندانهای بیمار نمیشود. اگر شما کاندیدای اصلاح طرح لبخند به روش کامپوزیت هستید، ابتدا با مراجعه به دندانپزشک از سالم بودن دندانهای خود اطمینان حاصل کنید. اگر هرگونه پوسیدگی یا عفونت در دندانها و لثهها وجود دارد را درمان نمایید و سپس جهت نصب کامپوزیت اقدام کنید. با رعایت تمام نکات بهداشتی که دندانپزشک بعد از نصب کامپوزیت به شما ارائه میدهد، مطمئن باشید سالیان سال لبخند زیبای شما صحیح و سالم حفظ خواهد شد.
سؤالات متداول
۱) قبل از نصب کامپوزیت چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
قبل از نصب کامپوزیت بهتر است تصویر مشخصی از درمان زیبایی خود داشته باشید تا دندانپزشک سطح انتظارتان را بداند. زیبایی دندانها در کنار سلامت دهان و دندان از اهمیت ویژهای برخوردار است. بنابراین قبل از اقدام به نصب کامپوزیت، نسبت به سلامت دندانها و لثه خود مطمئن شوید.
۲) آیا کامپوزیت بهطور کامل دندانها را میپوشاند؟
کامپوزیت دندانهای طبیعی را میپوشاند اما نه بهطور کامل، در نتیجه دندانها همیشه در معرض تجمع باکتری و پوسیدگی قرار میگیرند. رعایت بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن مرتب، استفاده از دهانشویه و نخ دندان، از تجمع پلاک و باکتری در اطراف کامپوزیت جلوگیری کرده و در نهایت دندان دچار پوسیدگی نخواهد شد.
۳) آیا کامپوزیت دندان سبب بوی بد دهان میشود؟
یکی از شکایاتی که بیماران بعد از نصب کامپوزیت دارند، بوی بد دهان است. اگر با این مسئله روبهرو شدید، آن را جدی بگیرید و هرچه سریعتر به آن رسیدگی نمایید. بوی بد به دلیل تجمع پلاک و جرم دندان به وجود میآید، لذا در قدم اول بهداشت دهان و دندان خود را جدی بگیرید. در درجه بعدی جهت بررسی دقیق دندانهایتان و جلوگیری از مشکل پوسیدگی به دندانپزشک مراجعه نمایید.
۴) آیا همیشه بوی بد دهان به دلیل تجمع جرم و پلاک ایجاد میشود؟
خیر، گاهی برخی بیماریهای لثه سبب بوی بد دهان هستند. اگر باکتریها در دهان و لبههای کامپوزیت تجمع یابند، به لثهها منتقل میشوند و سبب ایجاد بوی شدیدی در ناحیه لثه میگردد.
۵) آیا ممکن است بعد از کامپوزیت دندان نیاز به عصب کشی داشته باشد؟
بله، هر نوع حساسیت، بوی بد، شکستگی کامپوزیت و درد ممکن است بهانه و عاملی برای ایجاد پوسیدگی دندان باشد. درصورت جدی نگرفتن این مشکلات دندانهای شما دچار پوسیدگی میشوند. اگر به پوسیدگی دندانها رسیدگی نشود، پوسیدگی گسترش مییابد و ریشه دندان را نیز درگیر مینماید. در این شرایط ریشه باید تحت درمان عصبکشی یا روت کانال قرار گیرد. برای این کار لازم است تا روکش کامپوزیت برداشته شود و دندان ترمیم گردد و مجدداً کامپوزیت روی دندان نصب شود.
این راه درمانی علاوهبر دردسرهایی که دارد هزینه زیادی نیز به همراه دارد. لذا بهترین و اساسیترین اقدام در زمان بروز کوچکترین مشکل قبل از جدی شدن رسیدگی به آن است.
۶) آیا کامپوزیت دائمی است؟
کامپوزیت های روی دندان، به مرور ممکن است دچار مشکل بشوند. ممکن است چسب بین دندان و کامپوزیت خورده بشود یا به دلیل بدرفتار کردن کامپوزیت بشکند. در نتیجه به صورت کلی دائمی نیست.
کلینیک دندانپزشکی لیا با بهترین متخصصین و با استفاده از مواد اولیه باکیفیت بهترین خدمات را برای شما مراجعه کننده عزیز ارائه می دهند و برای مشاوره می توانید با شماره ثابت 02126766491 تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید